NTA UGC NET Paper-I Previous Year Question Papers 2020 With Answers (Held on 25.09.2020) Shift-2

by
UGC NET Previous Year Papers PDF Download with Answer Keys: NTA UGC NET June 2020 Exam conducted in Oct / Nov 2020 in online mode to determine the candidate’s eligibility for Assistant Professor and Junior Research Fellowship (JRF) or Assistant Professor only posts in Indian Universities and Colleges. It will be a Computer-Based Test (CBT) consisting of two papers, i.e., Paper I and II conducted in a single session (No break between Paper 1 & Paper 2). 

Here you can get all NTA UGC NET and Other SET Exam Updates, Previous Year Question Papers, Material and Notes with free of cost. For all latest updates follow us on Facebook at www.facebook.com/tutorialtpoint

NTA UGC NET Paper-I Previous Year Question Papers 2020 With Answers (Held on 25.09.2020) Shift-2


1. Which school of thought laid down one of the principles of teacher and learner role as follows.

" The teacher's role is not to direct, but to advise because the child's own interest should determine what he learns"
a) Perennialism
b) Progressionism 
c) Essentialism 
d)Re-constructionism 

Answer: Marks Given to All Candidates

2. From the list given below, identify those features which relate to an approach to teaching and learning in indirect strategies of teaching.

a) Engagement in an inquiring process
a)Concept-based content presentation.
c)Gaining attention and informing the learners of the instructional objective.
d) Presenting the stimulus material and stimulating recall of prerequisite learning
e) Encouraging students to use references from their own experience.

Choose the correct answer from the options given below

i) A,B and C only
ii) B,C and D only
iii) A,B and E only.
iv) C, D and E only.

Answer: III (A,B and E only.)
 
3.  For use during teaching, from the list given below, identify questions that are "process type" rather than "content type"

A. Divergent Questions
B. Fact-based Questions
C. Concept-based Questions.
D. Lower Order Questions.
E. Higher Order Questions.

Choose the correct answer from the options given below.
i) A,C and E only
ii) B,C and D only
iii) C, D and E only.
iv) B,D and E only.

Answer: i) A,C and E only
 
3. Statement-I: Reliability is  a necessary but insufficient condition for validity.
   Statement-II: In respect of evaluation tools validity is not an all or none concept but it exists as a continuum.

a) Both statement-I and statement-II are true.
b) Both statement-I and statement-II are false.
c) Statement-I is True but Statement-II is false.
d) Statement-I is false but Statement-II is true.

Answer: A) Both statement-I and statement-II are true.

4. Given below Are two statements one is labelled as Assertion A and the other is labelled as reason R

Assertion(A): Systems of education which are place-specific, time-specific and person-specific are said to be formal and are created by laid down law and procedures.

Reason(R): Open Universities and open schools are the examples of a formal system of education because they created by laid down procedures.

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
b) Both A and R are true and R is NOT the correct explanation of A.
c) A is true but R is false.
d) A is false a but R is true.
 
Answer: C) A is true but R is false.
 
5.  Which of the following methods of acquiring knowledge save time and effort on the part of the research?

a) Method of experience 
b) Inductive method
c) Deductive method
d) Method of consulting an authority.

Answer:  D) Method of consulting an authority.

6. Which of the following are features of the qualitative research paradigm?

A. The research is concerned with understanding the social phenomena from the participant's perspective.

B. It seeks to establish relationships among variables and explains the causes of changing in measured social facts.

C. It is conducted in actual settings as the direct source of data and the researcher is the key instrument.

D. It is concerned with process rather than simple outcomes or products.

E. It attempts to establish universal context-free generalization.

Choose the correct answer from the options given below

1. A, B and C Only
2.B, C and D only.
3.A, C and D only
4.C, D and E only.

Answer: 3.A, C and D only
 
7. A researcher administers an achievement test to assess and indicate the possible effect of an independent variable in his/here study. The distribution of success  on the test is found to be negatively skewed. On the basis of this, what can be stated with regard to the difficulty level of the test?

A. The test is very easy
B. The test is very difficulty 
C. The test is neither easy not difficult 
D. The test is easy and needs normalization.

Answer:A. The test is very easy
 
8. Given below are two statements one is labelled as Assertion A and other is labelled as Reason R.

Assertion (A): A researcher has to observe codal formalities at all stages without scope and leeway for offering moral and ethical norms

Reason (R): In respect of data collection, data analysis and interpretation there is, however, a considerable scope of being ethically vulnerable.










0 Comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.