AP SET-2020 Paper 1 Answer Keys.. SET A, B, C, D With Solutions

by

AP SET 2020 Answer keys are available now. Here you can get Andhra Pradesh State Eligibility Test 2020 Answer Keys for both paper-1 and paper-2.

Here you can get AP / TS SET Paper-1 material, previous question papers, materials, mock test ext.

New Changes in AP SET 2020:

1. Only one  OMR answer Sheet for Both Paper-1 and Paper-I and candidates are required to enter only paper-1 information in section-A

2. Both Paper-1 and Paper-2 will be given to candidates at same time.

AP SET-2020 Paper 1 Answer Key:

1. The Process that is not needed in experimental research is

a) Controlling 

b) Observation

c) Manipulation

d)Reference collection

Answer: D

2. Which one of the following sampling methods is not based on probability?

a)Simple Random sampling 

b) Stratified sampling

c)Quota sampling

d)Cluster Sampling

Answer:C

3. Which one of the  following is an initial mandatory requirement for pursuing research?

a) Developing a research design

b) Formulating a research design

c) Deciding the procedure for data analysis

d) Formulating a research hypothesis 

Answer: D

4. Ethical norms in research do not involve guidelines for:

a) Thesis format

b) Copyright

c) Patenting policy

d) Data sharing policies

Ans: A

5.In which one of the following activities, potential for nurturing creative and critical thinking is relatively greater?

a) Preparing research summary

b. Preparing a seminar paper

c. Participating in a research conference

d. Participating in a workshop

Answer:D

6.the tags placed on an animal to record and track in a database all of the animal's movements are known as

a. POS 

b.RFID

c.PPS

d.GPS

Answer: B

7. SOIM stands for  

a.Space over internet messenger

b. Space over intranet messenger

c. Space over instant messenger 

d.Spam over internet messenger 

Answer:MARKS GIVEN FOR ALL

8. Read the following Two statements

I. ICT is considered as a subset of IT.

II. The right to use a piece of software is termed as copyright.

Which of the above statement /s is / are correct?

a. Both I and II 

b. Neither I or II

C. II only

D. I only

Answer: B

9. Computer program that translates a program statement by statement into machine language is called

a A compiler

b. A simulator

c. A translator

d.An Interpreter 

Answer: D

10. What is the name of  a webpage address?

a Directory

b.Protocol

c.URL

d.Domain

Answer:URL

11. What comes in place of question mark in the following series

1,4,12,32,80,192,?

a.448

b.416

c.324

d.272

Answer:A

12. What comes in place of question mark in the following series

AZ, GT, MN, ? , YB

a. SK

b.SH

c.JH

d.TS

Answer:B

13. In a certain code language if TRUTH is written as SUQSTVSUGI, then FALSE is written in that language as

a. EGZBKMRDE

b. EGZKMRTDF

c. EGZBKMRTDF

d. FGZBKNRTDF

Answer: C

14.Pick out the odd thing out among the following  

a.168

b.224

c.195

d.257 

Answer:D

15.Pick out the odd thing out among the following  

a.3115

b.7029

c.5128

d.2314

Answer:D

16. Takshasila university in ancient India was famous for 

a. Painting school

b.School of sculpture

c.Medical school

d. Handicrafts school

Answer: C

Explanation:  The University was particularly renowned for science, especially medicine, and the arts, but both religious and secular subjects were taught, and even subject such as archery or astrology. Students come from distant parts of India. Many Jataka of early Buddhist literature mention students attending the University.

17. Which of the following statements are correct?

I. The first college was set up in sermapur, Bengal in 1918

II. In 1857, 3 Universities established in Bombay, Calcutta and Delhi

III.First IIT in India was established on West Bengal

IV. Kothari commission is also called as secondary education commission.

a. 1,3

b. 2,4

c. 1,2,3

d. 1,2,3,4

Answer: All the given statements are incorrect. The correct statements are

I. The CMS College (CMS College Kottayam) is the first Western-style college in India. Having been established in 1815, it makes it India's oldest existing college, 2 years older than the erstwhile Hindu College of Bengal. Serampore College is located in Serampore, in West Bengal state, India. Established in 1818

II. The first three universities established in India are Calcutta University, Madras and Bombay. Calcutta University was established on January, 1857. Then in July Bombay University was established and in September Madras University was established.

III. In May 1950, the first in the series was established in Kharagpur at the site of the Hijli Detention Camp, where the British had incarcerated political prisoners; the institution was named the " Indian Institute of Technology" before its formal inauguration on August 18, 1951. 

IV. Mudaliar Commission is also known as the Secondary education commission. In 1952 Union Government of India appointed Dr. ... The aim of this commission was to examine the existing system of secondary education in the country. It aims to suggest measures to improve it.

18.Which of the following statements related to conventional teaching?

1. Main objective is to pass in the examination.

2. It is very cheap and cost effective

3. Brick and Motor class rooms.

4. It also called as customary learning and back basis

a.1,3

b.1,2,3

c.1,2,4

d.1,2,3,4

 Answer:D

19. Which of the following conferences were held to discuss the environmental education? 

1. Tbilisi conference

2. Belgrade conference

3.Mombasa conference

4. Nevada conference 

a.1,2

b.2,3

c.1,2,3,4

d.1,2,4

Answer: C

->The world's first intergovernmental conference on environmental education was organized by the United Nations Education, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) in cooperation with the U.N. Environment Programme (UNEP) and was convened in Tbilisi, Georgia (USSR) from October 14-26, 1977.

 20.Which of the following commission suggested for the establishment of UGC?

a. Woods Dispatch

b.Radhakrishna Commission.

c. Mudaliar commission

d. Kothari commission.

 Answer: B

Explanation:This recommendation was made by the University Education Commission of 1948-1949 which was set up under the chairmanship of S. Radhakrishnan "to report on Indian university education and suggest improvements and extensions". 

21. Writing diary by a person is an example of 

a. Inter-personal communication

b. Horizontal communication

c.Non-verbal communication

d.Intra-personal communication 

 Answer: D

Explanation: Intrapersonal communication can be defined as communication with one's self, and that may include self-talk, acts of imagination and visualization, and even recall and memory (McLean, 2005 ). You read on your phone that your friends are going to have dinner at your favourite restaurant. 

22. The caption said to the soldier " you are sober in your night duty". What kind of communication it is?

a.Meta communication

b.Downward communication

c.Lateral communication

d. Personal communication

 Answer:A

Explanation: Downward communication is the communication where information or messages flows from the top of the organizational structure to the bottom of the organizational structure. Downward communication occurs when information flows down the hierarch form superiors to subordinates. 

23. According to Hicks which of the following affects communication?

a. The channel

b. Decoding

c.Noise

d.Encoding

 Answer: C

Explanation: Refer: http://www.ijesi.org/papers/Vol(5)6/E0506026032.pdf

24. What are difference between Mass Media and Social Media

a. Bot are synonyms

b.Audience are the center in social Media

C. Mass Media puts audience in a passive position.

a.1,2

b.2,3

c.1,3

d.1,2,3

Answer:B

25.Which of the following are the meaning of communication

I. It is a foundation of co-operative group activity

II. Transfer of Idea from source to receiver 

III.It is form of agreement

IV.Silence is also a form of communication.

a.1,2

b.1,2,3

c.1,2,4

d.2,3,4

Answer:C

Explanation:In reality, though, silence can be a very effective communication tool. ... Communication is simply about conveying a message, and sometimes silence can do that better than any words. You may have heard the statistic that 93 percent of communication is nonverbal.

26.Which of the following are correctly said about pollution and protection

I. Wild Life protection Act, 1974

II. Water Pollution Prevention and Control Act, 1974

III. Air pollution Prevention and Control Act, 1981

IV. Environmental Protection Act, 1980.

a.1,2

b.2,3

c.3,4

d.1,4

Answer:B 

Explanation:  

I. Wild Life protection Act, 1972

II. Water Pollution Prevention and Control Act, 1974

III. Air pollution Prevention and Control Act, 1981

IV. Environmental Protection Act, 1986.

27.Match the items in List-I with List-II. Select correct alternative

                   List-I                                        List-II

a World Forest Day                  i June-5

b. world Environment Day      ii. July-11

c. World Ozone Day                iii. September-16

d. World Population Day         iv March-21  

Answer:

a World Forest Day - March 21             

b. world Environment Day-- June 5

c. World Ozone Day  ---Sept 16            

d. World Population Day --July 11

28. Which of  the following amendment included various aspects of environmental protection and development

a.42

b.44

c.62

d.69      

Answer: A

Explanation:
By 42nd Amendment to the Constitution, the Parliament, with an Page 14 object of sensitizing the citizens of their duty, incorporated Article 51A in the Constitution, inter alia, requiring a citizen to protect and improve the natural environment including the forests, lakes, rivers and wild life 

29.Which of the following measures that can be taken for sustainable development?

1. Use of bio pesticides

2. Use of compost manures in lieu of chemical manures 

3. Extensive use of leguminous plants. 

4.Recycling where needed 

a.1,2,3

b.2,3,4

c.1,2,4

d.1,2,3,4

Answer: D

30. The main objective of which of the following is to reduce the onset of global warming by reducing green house gas concentration in the atmosphere to non-dangerous level

a. Paris Agreement

b.Rio Declaration

c.Kyoto Protocol

d. Montreal Protocol

Answer:C

31. Cow:Calf::Horse::__________

a.Colt

b.Cub

C.Lamb

D.Kitten

Answer: A

32.Defer:Put::Deduce:_________

a.Infer

b.Protect

C.Oppose

D.Induce

Answer:A

33.In a schools, 300 pupils play Football, 250 pay Hockey and 110 play both these games. If 60 pupils play cricket and 30 pupils so not play any games, the total number of pupils in the school is

a.500

b.530

c.470

d.640

Answer:B

34.

Statements: Women's organizations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place.

Conclusions: 

 
I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries.


II. Many organizations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

a. If only conclusion I follows

b. If only conclusion II follows

c. If neither I nor II follows

d. If both I and II follows

Answer: C

35. Assertion:A. Learning is life long process

Reason:R. Learning to be useful must be linked with life processes  

a. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Arts = (4400 - 4200)/4200 * 100 ≈ 4.761 
Pharmacy = (3600 - 2100)/2100 * 100 ≈ 71.43 Commerce = (9600 - 7700)/7700 * 100 ≈ 24.675 Medicine = (4000 - 3850)/3850 * 100 ≈ 3.986 
Science = (8800 - 8400)/8400 * 100 ≈ 4.76 
Engineering = (7600 - 6300)/6300 * 100 ≈ 20.63
Required percentage increase = 1300/6300 * 100 = 20.63 ≈ 21

0 Comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.